niedziela, 23 marca 2014

Zupa ogórkowa z czosnkiem i koprem


Zupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis.


Składniki:

1 korpus z kurczaka
1  marchewka
1  cebula
kawałek selera korzeniowego
2-3  ziemniaki
6 kiszonych ogórków
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
pęczek koperku 
natka pietruszki do dekoracji
100 g gęstej kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
1,5-2 l wody

Sposób wykonania:

Do garnka włożyć umyty korpus, listki laurowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i seler. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie.Na koniec wyjąć korpus, dodać starte na grubych oczkach ogórki i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko pokrojonym koperkiem. Podawać gorącą z kleksem gęstej śmietany i listkami natki pietruszki.Smacznego.

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...