czwartek, 20 marca 2014

Zupa krem z pieczonej dyni, brokuła i pora

Tradycyjne zupy, to potrawy, do których podchodzę z pewną rezerwą. Obiadu z  dwóch dań nie zjadam, fizycznie nie daję rady i wybieram z reguły mięso albo rybę plus dodatki. Są  jedna zupy jak  ta, do których  nic  już  nie jest mi potrzebne do szczęścia. Kremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam !


Składniki:

700 g dyni

1 por
1 brokuł ( 200-250 g)
4 łyżki masła
1.5 litra wywaru drobiowego
1 gałązka rozmarynu
świeży tymianek
pestki dyni
100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz)
oliwa
sól morska
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

8 kromek bułki wrocławskiej
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim  pokrojoną dynię, skropić  oliwą,  posypać solą i tymiankiem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 20-25 minut. Pora umyć pokroić  w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. 

W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować.

Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na pozostałym maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.Na suchą patelnię wrzucić pestki dyni i uprażyć. Do talerza wlać zmiksowaną zupę, na środku ułożyć grzanki i pestki dyni. 
Udekorować tymiankiem i podawać. Smacznego .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...