Składniki:
700 g dyni
1 por
1 brokuł ( 200-250 g)
4 łyżki masła
1.5 litra wywaru drobiowego
1 gałązka rozmarynu
świeży tymianek
pestki dyni
100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz)
oliwa
sól morska
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
8 kromek bułki wrocławskiej
1 łyżka masła
700 g dyni
1 por
1 brokuł ( 200-250 g)
4 łyżki masła
1.5 litra wywaru drobiowego
1 gałązka rozmarynu
świeży tymianek
pestki dyni
100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz)
oliwa
sól morska
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
8 kromek bułki wrocławskiej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty.
W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować.
Bułkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano na pozostałym maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.Na suchą patelnię wrzucić pestki dyni i uprażyć. Do talerza wlać zmiksowaną zupę, na środku ułożyć grzanki i pestki dyni.
Udekorować tymiankiem i podawać. Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia