Takie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek.
Składniki na
kotlety :
700 g ugotowanych
ziemniaków
2 jajka
1 mała czerwona
cebula
1/2 łyżeczki
majeranku
1/3 łyżeczki gałki
muszkatołowej
szczypta
kurkumy
kilka płatków
chili
sól i pieprz do
smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki
bułka tarta do
panierowania
olej do
smażenia
Sos :
duża garść
suszonych podgrzybków
1 łyżka masła
100 ml słodkiej śmietany
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki przepuścić
przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na
gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na
łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące i kłaść
na rozgrzaną patelnie z olejem.Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej
strony. W międzyczasie przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę, dodać umyte
suszone pokruszone grzyby i gotować do miękkości, około 15-20 minut. Do
śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego
się sosu. Wlać do garnka i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić
solą.
Podawać gorące z listeczkami pietruszki. Smacznego
Również uwielbiam takie kotleciki, jadłam i polecam.
OdpowiedzUsuńRobiłam też kiedyś kotlety z chleba.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Z chleba ?Hm, to brzmi ciekawie. Dzięki za wizytę i komentarz :)
OdpowiedzUsuńAleż rewelacyjnie się prezentują, jutro zrobię.
OdpowiedzUsuńPoproszę o opinię czy smakowały. Pozdrawiam.
UsuńTeż lubię takie kotleciki, są pyszne i zawsze się udają. Pozdrawiam niedzielnie.
OdpowiedzUsuńTo prawda, tutaj nie ma co popsuć, również pozdrawiam.
Usuń