piątek, 21 marca 2014

Ciasto drożdżowe


Ciasto drożdżowe uwielbiam choć uczciwie przyznam, że nie zawsze mi się udaje. Kiedy jeszcze żyła moja  Babcia, która była  piekarzem, jedliśmy je co tydzień. Ona miała rękę do drożdży. Obecnie robimy je znacznie rzadziej, tym bardziej cieszy, gdy się uda, tak  jak to. Polecam.



Składniki na ciasto:

800 g mąki
5 jajek
200 g masła
1 cukier waniliowy
10 dag drożdży    
1/4 litra mleka, 
1 1/2 szklanki cukru, 
5 dkg skórki pomarańczowej
10 dkg rodzynek

Składniki na kruszonkę:

60 g cukru
60 g mąki
40 g masła



Przygotowanie:

W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczkę cukru. W garnuszku zagrzać mleko ii przelać do drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło i utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy, bakalie i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić  do piekarnika  z termoobiegiem nagrzanego do  180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.Najlepiej z mlekiem.Smacznego :)

2 komentarze:

  1. To stary przepis mojej kochanej Babci, zawsze jej to ciasto wręcz z formy uciekało.Miała rękę o drożdży.

    Dziękuj za wizytę:)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...