Zapraszam na bardzo szybkie , proste i efektowne ciasto, które uświetni miłe niedzielne popołudnie po pysznym obiedzie. Zawiera ono alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z pomarańczy.
Gruszki w syropie:
5 twardych gruszki
100 g likieru pomarańczowego
3/4 l wody
20 dag cukru
sok z połowy cytryny
laska wanilii
4 goździki
szczypta cynamonu
Ciasto:
6 jaj
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
50 g likieru pomarańczowego
2 łyżki oleju
ziarenka z laski wanilii (od gotowania gruszek)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały w cieście.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać likier, olej, ziarenka laski wanilii z gotowania gruszek i jedną gruszkę drobno pokrojoną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera)
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4 gruszki.
Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180 stopni C i piec przez ok 40 minut. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać...Smacznego.
Cudne!
OdpowiedzUsuńUpiekę.
Wygląda niezwykle efektownie :) Od dawna marzy mi się ciasto z całymi gruszkami :)
OdpowiedzUsuńByłam w "Piotrze i Pawle" na zakupach, a tam kiermasz gruszek. Były twarde, ale miałam pomysł.Wyszło fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuń