niedziela, 2 marca 2014

Uszka z suszonymi grzybami

Uszka z grzybami to niezędnik każdego wigilinego stołu, ale  ja je robie znacznie częściej. Zwłaszcza gdy mam zapas suszonych grzybków, bo nie uznję dodawania do nich pieczarek.Wybornie smakują w barszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą cebulką.


SKŁADNIKI NA FARSZ:

100 g suszonych podgrzybków
1  cebula
2 łyżki oleju
sól i  czarny pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki wrocławskiej
1 żółtko
1 łyżeczka miękkiego masła
gorąca woda - tyle ile przyjmie mąka


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na oleju.  Grzyby i cebulĘ przekręcić przez maszynkę, Doprawić solą , pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki

W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować uszka sklejając ze sobą dwa przeciwległe końce.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu.  Smacznego !

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...