Kolejna szybka i bardzo prosta sałatka, idealna na lunch do pracy czy domową kolację. Nie za dużo składników, a mimo to bogata smakowo .....polecam.
Składniki:
200 g makaronu muszelki
1 filet z kurczaka
3 jajka
1/2 główki sałaty.... u mnie masłowa
garść listków pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
1 średnia czerwona cebula
Dressing:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić i zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Filet umyć, wysuszyć, oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Jajka ugotować na twardo. Odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć umyte osuszone liście sałaty, makaron, rozdrobnionego palcami kurczaka, piórka z czerwonej cebuli i ćwiartki jajek.
Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sosem sałatkę, posypać listkami pietruszki i tymianku. Podawać po 10-15 minutach, aż smaki się połączą...Smacznego.
Przepis w akcji " Gotuj i chudnij jak kudłaci kucharze" mniej cukru , tłuszczu , więcej smaku
Więcej w książce TUTAJ:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia