poniedziałek, 24 marca 2014

Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado

Gdy z Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis.


Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 czerwona papryka
2 jajka
150 g tuńczyka w oleju
1  czerwona cebula
kilka gałązek szczypiorku
sól i pieprz do smaku 


Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i cały środek owocu, cebulę obrać i wszystko pokroić w kosteczkę.Przełożyć do naczynia. Upieczoną w piekarniku paprykę włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż warzywo się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera, również drobno pokroić. Dodać tuńczyka razem z oliwą bazylię i , drobno pokrojony szczypiorek.Jajka ugotować na twardo i przepuścić przez sitko.Wszystkie składniki porządnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na pieczywie. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wyglada fantastycznie i musi być pyszna, uwielbiam zresztą wszystkie składniki.Fajny blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do przeglądania przepisów. Pozdrawiam... Gosia.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...