Składniki:
250 g białego sera półtłustego
100 g kwaśnej gęstej śmietany
1 jajko
150 mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Dodatkowo:
cukier puder
ulubiony dżem
Sposób przygotowania:
Biały ser rozdrabnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Posypać cukrem pudrem i podawać. Ja dodatkowo jeszcze serwuję je z domowym dżemem. Smacznego.
swietne ;)
OdpowiedzUsuńI smaczne.
UsuńWyglądają na bardzo puszyste i smaczne!
OdpowiedzUsuńSą puszyste dzięki sodzie i śmietanie.
UsuńMniam, jakie puchate i apetyczne racuchy!!! :)
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńmniam! kojarzą mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej babci
OdpowiedzUsuńTe placuszki za wschodnia granica nazywaja sie SYRNIKI
OdpowiedzUsuńZgadza się, przepis mam od Cioci z Wilna, pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam racuchy wg tego przepisu - cos z nim jest nie tak. Smakowały jak omlet z roztopionym białym serem, poza tym były zupełnie płaskie.dopiero po dodaniu mąki i odrobiny mleka zaczęły wyglądać jak racuchy. Proszę o sprawdzenie przepisu.
OdpowiedzUsuńPrzepis jak najbardziej sprawdzony i wielokrotnie powtarzany. Musi być ser biały zbity, dobrej jakości i bardzo gęsta śmietana. Mi zawsze wychodzą, pozdrawiam.
UsuńZgadzam się. I ciasto na pewno nie ma takiej konsystencji, są mało słodkie beż smaku właściwie
UsuńTe placki to porażka
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakowały. Dobra alternatywa dla klasycznych ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi jak idealne śniadanie! Racuchy serowe na pewno są mięciutkie i pyszne, a dodatek domowego dżemu to świetny pomysł. Na pewno warto spróbować!
OdpowiedzUsuń