Składniki:
400 g łopatki wieprzowej
100 g ryżu
300 g kapusty włoskiej ( jasna część)
1 mała cebula
1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
garść zielonego mrożonego groszku z marchewką
Sposób przygotowania:
Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. Dodać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną bazylią. Wyrobić na gładką masę. Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety.
Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić.
Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Smacznego :)
Gołąbki bez zawijania |
Uwielbiam takie gołąbki! Dla mnie super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Nam też bardzo posmakowały, no i jak pisałam, nie trzeba parzyć kapusty, czego osobiście nie cierpię.
UsuńFantastycznie się prezentują
OdpowiedzUsuńPycha, też takie robię
OdpowiedzUsuń