Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 /2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami
1 gałązka rozmarynu
2 listki laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny.
Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i będzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie.
Nie ma to jak rozpływająca się i pyszna wędlina domowa! :) Wspaniała!
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania, pozdrawiam.
Usuńale pycha
OdpowiedzUsuń