piątek, 5 września 2014

Domowa szyneczka

Oj, kiedy ja ją robiłam, to wiedzą tylko Ci, którzy śledzą mój profil na fejsie. Ciagle tam wisi na SG, bo zwyczajnie na to zasługuje. Domowa wędlina, to coś z czym nie można porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając odpowiednie mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo mięso stygnie we własnym sosie...polecam.


Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
3/4  łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 /2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami
1 gałązka rozmarynu
2 listki laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na 72 godziny.


Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie.


Podawać pokrojone w cienkie plasterki do chleba , lub w grubsze na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Nie ma to jak rozpływająca się i pyszna wędlina domowa! :) Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...