sobota, 17 czerwca 2017

Domowy smalec

Smalcu nie robię często, bo to i cholesterol i "boczki rosną", ale gdy w domu nastawiam ogórki małosolne, smalcu na kromeczkę dobrego pieczywa zabraknąć nie może. To duet doskonały, a nawet trio, gdy dołączymy do tego kufelek zimnego piwa.





Składniki:

25 dkg słoniny
25 dkg surowego boczku
1 nieduże jabłko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz 

                         



Sposób przygotowania :

 Słoninę i boczek umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Można również zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do głębokiej patelni  i smażyć na małym ogniu aż do momentu uzyskania chrupiących skwarek. Na końcu dodać pokrojoną drobniutko cebulę i obrane starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Jeszcze chwilkę poddusić wszystko razem. Na koniec dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przelać do słoiczka i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wybornie smakuje na ciemnym pieczywie w towarzystwie ogórka małosolnego. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Dżemik z mięska, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię i robić będę, co tam cholesterol, ale nie dodaję jabłka.Zdrówka życze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też będę robić, choć jem z umiarem :) Bez jabłka też robię, ale z samej słoniny. Gdy dodaję boczek, jabłko mi jakoś bardzo pasuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Cośdla prawdziwego faceta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Piotrek, Piotrek, a co to kobieta nie może zjeść kromki ze smalcem i ogórasem i popić piwem he?

      Usuń
    2. Masz rację Gosiu, ja też uwielbiam takie jedzonko i piwko też chętnie do niego wypiję :)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...