Składniki na ciasto:
1 kg mąki wrocławskiej
2 żółtka
1 łyżeczka miękkiego masła
gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto
Składniki na farsz:
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz:
40 dkg sera białego półtłustego
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
10 dkg słoniny
Ziemniaki ugotować, przestudzić i razem z serem przepuścić przez praskę. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto i 2/3 przełożyć do farszu. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami i posypane szczypiorkiem. Smacznego !
Piękne i takie duże, akurat dla mnie :) My do okraszenia robimy cebulke duszona.
OdpowiedzUsuńJestem jedną z niewielu osób która nie lubi ruskich. Zupełnie nie mogę znieść tego smaku.
OdpowiedzUsuńA jakie pierogi lubisz ?
Usuń