poniedziałek, 12 czerwca 2017

Surówka z młodej kapusty do obiadu

Surówka z młodej kapusty gości teraz często na moim stole. Jest akurat sezon na to warzywo, a wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Polecam w wersji a'la Coleslaw.


Składniki:

1 młoda kapusta
1  duża marchewka 
1/2 pęczka szczypiorku
kilka gałązek koperku

Sos:

2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu spirytusowego
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać.

Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. 


 Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut w celu przemacerowania się smaków. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Robiłam, jest REWELACYJNA, DZIĘKI ZA ŚWIETNY PRZEPIS,1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Najważniejsze jak surówka jest dobrze doprawiona.Pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...