Surówka z młodej
kapusty gości teraz często na moim stole. Jest akurat sezon na to
warzywo, a wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do
każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Polecam w wersji a'la Coleslaw.
Składniki:
1 młoda kapusta
1 duża marchewka
1/2 pęczka szczypiorku
kilka gałązek koperku
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu spirytusowego
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać.
Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa.
Starannie wymieszać i
odstawić do lodówki na 10 minut w celu przemacerowania się smaków. Smacznego :)
Robiłam, jest REWELACYJNA, DZIĘKI ZA ŚWIETNY PRZEPIS,1
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała. Najważniejsze jak surówka jest dobrze doprawiona.Pozdrawiam.
UsuńPycha , uwielbiam i często robię
OdpowiedzUsuń