Składniki:
600 g wątróbki wieprzowej
2 średnie cebule
5 jaj
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
10 czarnych oliwek
2-3 łyżki majonezu
1 łuzka oleju do smażenia
1 łuzka oleju do smażenia
Przyprawy:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Wątróbkę umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby była zakryta. Gotować na średnim ogniu od momentu zagotowania 25-30 minut, wyjąć z wody i przestudzić. W międzyczasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać.
Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z jajkami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić, majonezem, olejem lnianym, pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone.
Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa:
Pasta z kurczaka, sera i jajek
Pasta z awokado i sera feta
Pasta z wędzonego kurczaka, jajek i zieleniny
Pasta z kurczaka i jajek
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado
Pasta z jajek i awokado z dodatkiem goi
Domowy pasztet
Świetna pasta :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNE ZDJĘCIA, ZACHĘCAJĄCE DO DEGUSTACJI. PANI GOSIU, A JAK BY TAK WĄTRÓBKĘ DROBIOWĄ, TĘ LUBIĘ NAJBARDZIEJ?
OdpowiedzUsuńMyślę, ze z drobiową nie będzie problemu, też bardzo lubię. Pozdrawiam.
UsuńTakiej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńIwonko, polecam...pyszne i tanie smarowidło i co najważniejsze, wieszco jesz. Pozdrawiam.
Usuń