wtorek, 3 marca 2015

Pieczona dynia hokaido z olejem sezamowym

Dynia hokaido, to mój faworyt pośród wszystkich dyniowatych. Robię z nie zupy i różne sałatki. Jesienią zaopatrzyłam się w odpowiednią ich ilość i wciąz mogę się cieszyć ich smakiem. Dzisiaj zapraszam nz bardzo proste danie, a mianowicie dynię pieczoną w formie niewielkich łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielne danie lub wkomponowana jako skłądnik sałatki.


Składniki:

1 dynia hokaido 1200 g
2 łyżeczki suszonego tymianku
2-3 ząbki czosnku
garść świeżej bazyli
1/2 łyżeczki curry
sól morska do smaku
2-3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu balsamicznego


Sposób przygotowania:

Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić olejem sezamowym i octem balsamicznym.Posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  C z  termoobiegiem  na  około 20-25 minut.




Tak przygotowaną dynię można podawać jako samodzielną przekąskę na ciepło i zimno.
Lub przeznaczyć ją na zupę albo składnik sałatki z większą ilością składników. Na taką właśnie sałatkę zaproszę Was już wkrótce.


Pozdrawiam i życzę Smacznego!

2 komentarze:

  1. w sezonie taką pieczoną dynię jem codziennie, jestem jej ogromną fanką! pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam jeszcze mały zapasik więc muszę go jakoś przerobić.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...