Dynia hokaido, to mój faworyt pośród wszystkich dyniowatych. Robię z nie zupy i różne sałatki. Jesienią zaopatrzyłam się w odpowiednią ich ilość i wciąz mogę się cieszyć ich smakiem. Dzisiaj zapraszam nz bardzo proste danie, a mianowicie dynię pieczoną w formie niewielkich łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielne danie lub wkomponowana jako skłądnik sałatki.
Składniki:
1 dynia hokaido 1200 g
2 łyżeczki suszonego tymianku
2-3 ząbki czosnku
garść świeżej bazyli
1/2 łyżeczki curry
sól morska do smaku
2-3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić olejem sezamowym i octem balsamicznym.Posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut.
Tak przygotowaną dynię można podawać jako samodzielną przekąskę na ciepło i zimno.
Lub przeznaczyć ją na zupę albo składnik sałatki z większą ilością składników. Na taką właśnie sałatkę zaproszę Was już wkrótce.
Pozdrawiam i życzę Smacznego!
w sezonie taką pieczoną dynię jem codziennie, jestem jej ogromną fanką! pycha!
OdpowiedzUsuńJa mam jeszcze mały zapasik więc muszę go jakoś przerobić.
Usuń