sobota, 28 lutego 2015

Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach

U nas w domu w piątki nie jemy mięsa, a ten przepis Mama zna jeszcze ze swokego rodzinnego Wilna. Robimy go głównie w lecie, ale  teraz  w trakcie Wielkiego Postu podany z gorącymi ziemniakami w mundurkach smakuje równie dobrze.  Nie są to śledzie w śmietanie, a właśnie zimna zupa. Serdecznie polecam.



Składniki na 3 porcje:

3 duże płaty solonych matiasów
250 ml śmietany 18%
500 ml gęstej maślanki
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki cukru
2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
sól i pieprz do smaku


Dodatkowo:

ziemniaki ugotowane w mundurkach
woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi


            Sposób przygotowania:
                
Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić w paseczki.   Do  miski dodać  musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól  czasem nie jest potrzebna, choć  z drugiej  strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć na  głęboki talerz posypać szczypiorkiem. 




Podawać z  gorącymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!



1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...