Składniki na 3 porcje:
250 ml śmietany 18%
500 ml gęstej maślanki
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki cukru
2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
ziemniaki ugotowane w mundurkach
woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić w paseczki. Do miski dodać musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól czasem nie jest potrzebna, choć z drugiej strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć na głęboki talerz posypać szczypiorkiem.
Podawać z gorącymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!
Wygląda cudownie
OdpowiedzUsuń