Składniki na ciasto:
125 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa orzechowa:
50 g masła
400 ml śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
3 jajka
150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan
Dekoracja:
100 g orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
listki mięty
Sposób przygotowania:
Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypując mąką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem.
W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia i lekko przestudzić. Dodawać do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180ºC i piec przez 35-40 minut.
musimy przetestować ten przepis, bo wydaje się megapyszyny
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
wszystko, co zawiera w sobie taką ilość orzechów musi być po prostu pyszne! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Obłędnie chrupiące pyszności :)
OdpowiedzUsuń