Składniki na 2 porcje :
4 podłużne upieczone buraczki
garść włoskich orzechów
200 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1/3 papryczki chili
kilka zielonych oliwek bez pestek
bazylia do dekoracji
Dresing:
4 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy
szczypta morskiej soli
szczypta gruboziarnistego pieprzu
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi orzechami, pokruszoną fetą, cieniutko pokrojoną cebuką, oliwkami i chili.
Składniki na dresing wymieszać i polać buraki.Podawać po 15-20 minutach , aż smaki się połączą....
Smacznego!
To jest pyszne! Robiłam podobne carpaccio niedawno (zamiast fety dałam inny ser) i byłam zachwycona wynikiem i przede wszytkim smakiem :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem robię z innym serem, np mozzarellą, czy kozim i z każdym mi smakuje. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam... Gosia.
Usuńświetna przystawka!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam carpacchio z buraków, często u mnie gości.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zaobserwowania mojego bloga, na biezaco bedziemy do siebie zaglądać
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/