czwartek, 19 lutego 2015

Carpaccio z pieczonych buraków

Przy okazji pieczenia dyni na zupę i sałatkę, upiekłam też kilka buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio. Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam.


Składniki na 2 porcje :

4 podłużne upieczone buraczki
garść włoskich orzechów
200 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1/3 papryczki chili
 kilka zielonych oliwek bez pestek
bazylia do dekoracji


Dresing:

4 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy 
szczypta morskiej soli
szczypta gruboziarnistego pieprzu


Sposób przygotowania:



Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C z  termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi orzechami, pokruszoną fetą, cieniutko pokrojoną cebuką, oliwkami i chili. 



Składniki na dresing wymieszać  i polać buraki.Podawać po 15-20 minutach , aż smaki się połączą....



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. To jest pyszne! Robiłam podobne carpaccio niedawno (zamiast fety dałam inny ser) i byłam zachwycona wynikiem i przede wszytkim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem robię z innym serem, np mozzarellą, czy kozim i z każdym mi smakuje. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam... Gosia.

      Usuń
  2. Uwielbiam carpacchio z buraków, często u mnie gości.
    Zapraszam do zaobserwowania mojego bloga, na biezaco bedziemy do siebie zaglądać
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...