Składniki na ptysie:
1 szklanka mąki
100g masła
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
700 ml mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła
700 ml mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła
Sposób przygotowania:
Wodę z mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić.
Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kopczyki, zachowujac kilkucentymetrowa odległość. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Mąkę rozprowadzić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego rozrobioną w mleku mąkę. Zagotować i ostudzić.
W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.
Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Dziękuję Gosiu za przepis ...wolę przepisy już sprawdzone przez Ciebie, dlatego będę zaglądać na Twoją apetyczną stronkę, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPs. Wianek masz jak w banku ;)
Oj pychota, ja z grupy na fb.
OdpowiedzUsuńCiesze się, ze tu trafiłaś, pozdrawiam.
Usuń