Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego b/k
Przyprawy:
4-7 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
3-4 goździki
1 gałązka rozmarynu
1,/2 papryczki chili ( można pominąć, smak mięsa będzie łagodniejszy)
4 ząbki czosnku
2 gałązki lubczyku ( magi)
4 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić. Do tak przygotowanej zalewy włożyć schab, szczelnie przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć, postawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć ognień i parzyć przez 10 minut. Wyłaczyć gaz i pozostawić mięso wraz z wywarem do ostygnięcia. Ponownie przykryć i wstawiś do lodówki na kolejne 24 godziny.
Następnego dnia powtórzyć czynność z dnia poprzedniego, a gdy mięso w wywarze całkowicie ostygnie , wyjąć i podawać. Mięso w sumie się wolnitko gotuje przez 20 minut. Proces parzenia trwa jednak dłużej, bo schab leżakuje w wywarze aż do ostygnięcia po każdym gotowaniu.
Mięso jest soczyste, co w przypadu schabu nie zawsze jest osiągalne. Goraco polecam ten sprawdzony przepis i życzę smacznego.
Ale musi być smaczny, zrobię kiedyś.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest bardzo smaczny.
Usuńsuper, jest naprawdę smaczny i mięciutki
UsuńGOSIU, WSPANIAŁY JEST TEN PRZEPIS.ROBIŁAM NA WIELKANOC. DZIĘKUJE ZA TAK PYSZNĄ DOMOWĄ WĘDLINKĘ.
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakowała, pozdrawiam :)
UsuńMUSZĘ KUPIĆ SCHABIK, A INNE MIĘSO MOŻE BYC? MAM SZYNKĘ B/K?
OdpowiedzUsuńMoże, z szynki też jest na blogu :)
UsuńDziękuję za przepis schab jest smaczniutki. ❤️ 🤗
OdpowiedzUsuń