Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce
Placki po węgiersku
Placki ziemniaczano- pieczarkowe
Tradycyjne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane inaczej
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków irys IrysIi
1 mała cebula
400 g łopatki
2 jajka
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2-3 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos:
1 jogurt naturalny gęsty 250 g
2 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5-6 czarnych oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso umyć i przekręcić przez maszynkę. Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę i dodać do mięsą. Ziemniaki wymieszać z mięsem, cebulą, jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić gałką oraz do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie skwierczał, łyżką nakładać masę mięsno-ziemniaczaną, tworząc zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor .
W miseczce połączyć śmietanę z majonezem, dodać czosnek, drobniutko pokrojone oliwki, pieprz i odrobinę soli ( oliwki są słone). Wymieszać.
Placki i sos podawać bezpośednio po przygotowaniu. Chrupkie i rumiane smakuja wybornie, a sos jest ich dopełnieniem. Polecam i zyczę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia