Dzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszczą u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulę świetnie balansuje smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu.
Składniki:
5 matiasów
1 duża czerwona cebula
1 granat
pół papryczki chili
garść rodzynek
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
pół łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu
1/3 szklanki oleju
szczypta cukru
woda i pół szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie. Mieszamy i pozostawiamy na minimum 30 minut do połączenia się smaków. Smacznego!
Wygląda to apetycznie, wypróbuję, ale mam uwagę co do ułożenia sztućców.
OdpowiedzUsuńTak, a jaką? To nie jest talerz, tylko naczynie ogólne. Sztućce stanowią jedynie dekorację. Dziękuję za wizytę, pozdrawiam.
UsuńRobiłem, są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze smakowały. Następnym razem proszę o zdjęcie. Pozdrawiam :0
Usuń