Składniki:
2 szklanki kaszy pęczak
2 granaty
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 papryczki chili bez pestek
150 g sera feta
garść rodzynek
Dresing:
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki płynnego miodu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
otarta skórka z połowy cytryny
suszone płatki chili według uznania
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pęczak wsypać do garnka i zalać zimną wodą, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i ponownie zalać wodą ( na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody). Dodać sól i łyżeczkę oleju. Postawić na gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Od czasu do czasu przemieszać. Zdjać z ognia, zawinąć w koc i pozostawić na minimum 30 minut. Kaszę przełozyć do dużej miski i przestudzić.
W międzyczasie obrać granaty i wrzucić ich pestki do zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły.
W międzyczasie obrać granaty i wrzucić ich pestki do zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły.
Można podawać...Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia