Składniki:
1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g)
1 średnia czerwona cebula
5 suszonych daktyli
5 suszonych moreli
5 suszonych moreli
1 łyżka miodu
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki przyprawy do pierników
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i zszatkować, przełożyć so garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odsaczyć płyn, dodać drobno pokrojone cebulę, morele i daktyle. Wymieszać dodać ocet, olej, miód, przyprawę do piernika, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut, Podawać do obiadu, u mnie było to filet z kurczaka lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego!
wygląda smakowicie :) a ja dzisiaj robiłam kapustę śląską z czerwonej :) zapraszam
OdpowiedzUsuńMariolu, dziękuję za odwiedziny i komentarz. Zajrzałam do polecanego przez Ciebie przepisu, ale to nie moja bajka. Lubię lekkie surówki, a tam jest i boczek i smalec,,,tłusto. Wiem jednak, że taka jest kuchnia ślaska, więc rozumiem zachowanie tradycji przepisu. Pozdrawiam.
Usuń