Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
150 g masła
80 g cukru pudru,
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Kruszonka:
50g mąki pszennej
50g cukru
50g miękkiego masła
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
3 łyżki masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
500 g śliwek węgierek ( mogą być mrożone)
4 łyżki powideł sliwkowych
Sposób przygotowania:
Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić do ostygnięcia na minimum kilka godzin, u mnie jest to z reguły do następnego dnia. Wtedy masa budyniowa jest doskonale zastygnięta i dobrze się kroi.
Smacznego!
Śliwki, budyń... Musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połaczenie.
Usuń