piątek, 12 grudnia 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Uwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych owoców, maku czy orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.


Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
150 g masła 
80 g cukru pudru,
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany


Kruszonka:

50g mąki pszennej
50g cukru
50g miękkiego masła

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
3 łyżki masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

500 g śliwek węgierek ( mogą być mrożone)
4 łyżki powideł sliwkowych


Sposób przygotowania:

Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.


Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta.


Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić do ostygnięcia na minimum kilka godzin, u mnie jest to z reguły do następnego dnia. Wtedy masa budyniowa jest doskonale zastygnięta i dobrze się kroi.


Smacznego!

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...