Goloneczka w galarecie
Skrzydełka w galarecie
Galaretka z nóżek wieprzowych i wołowiny
Schab w galarecie
Galaretka z kurczaka
Dzisiejsza galareka powstała z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta.
Składniki:
1 kg antrykotu
4 udka
3 marchewki
1 cebula
1 nieduży seler
1średnia pietruszka
2 gałązki listków selera
2 klistki laurowe
4-5 kulek pieprzu i ziela angielskiego
sól smaku
szczypta majeranku
2-3 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Wołowinę i udka umyłam. Wrzuciłam do garnka zalałam zimną wodą (2,5l-3l) tak, aby wszystko było zakryte, zagotowałam i zebrałam łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Dodałam obrane warzywa w całości oraz przyprawy.Gotowałam na pykającym ogniu przez 90 minut. Mięso powinno być mięciutkie.
Po tym czasie rosół podzieliłam na 2 części. Jedna została zjedzona z makaronem, do drugiej po odecdzeniu mięsa i warzw dodałam namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem.
2 udka ( obrane ze skóry) i polowę wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam marchewkę, porozkładałam mięso i wszystko zalałam rosołem z żelatyną. Wstawiłam na lodówki.
Z uwagi na małe naczynka, galaretka po 2 godzinach była juz zastygnięta i można było ja podawać. Życzę smacznego.
Pycha
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, pozdrawiam.
Usuń