poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs.



Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg świeżej kapusty
2 duże cebule
4 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
5-6  ziaren  czarnego pieprzu 
2 liście laurowe 
2-3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka majeranku
15 dkg suszonych podgrzybków
10 szt suszonej śliwki
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Na dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kolejną godzinę. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą i pieprzem. Polecam i życzę Smacznego !


3 komentarze:

  1. Oj lubię i to bardzo :) Kiedy można wpadać na poczęstunek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobię kolejną, ta zjedzona. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  2. Jedno z ulubionych dań wigilijnych w mojej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...