piątek, 9 stycznia 2015

Domowe śledziki z korzenną nutą

Do śledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam...



Składniki:

0,5 kg  matiasów
1 duża cebula
sok z jednej cytryny
1/2 szklanki oleju
1  łyżeczka miodu
1 łyżeczka ziela angielskiego
4 goździki
3 ziarna jałowca
0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości
0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku

Dodatkowo;

0,5 szklanki mleka
zimna woda przegotowana


Sposób przygotowania:

Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i  kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy  grubo zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu pzyprawy ( za wyjątkiem kolorowego pieprzu,który dodajemy w całości), sok z cytryny, miód, olej i drobno pokrojoną cebulę. 



Mieszamy, szczelnie owijamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godzin.Świetnie smakują z ziemniakami jak i pieczywem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, śledzie lubię ale chyba jeszcze nigdy nie jadłam ich w takim zestawieniu. Spróbuję z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię takie aromatyczne, spróbuj z niewielką ilościa i daj znać czy smakuja , pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...