Składniki:
0,5 kg matiasów
1 duża cebula
sok z jednej cytryny
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ziela angielskiego
4 goździki
3 ziarna jałowca
0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości
0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
Dodatkowo;
0,5 szklanki mleka
zimna woda przegotowana
Sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy grubo zmielone w młynku lub utłuczone w moździerzu pzyprawy ( za wyjątkiem kolorowego pieprzu,który dodajemy w całości), sok z cytryny, miód, olej i drobno pokrojoną cebulę.
Mieszamy, szczelnie owijamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godzin.Świetnie smakują z ziemniakami jak i pieczywem. Smacznego!
Bardzo ciekawa propozycja, śledzie lubię ale chyba jeszcze nigdy nie jadłam ich w takim zestawieniu. Spróbuję z chęcią :)
OdpowiedzUsuńJa lubię takie aromatyczne, spróbuj z niewielką ilościa i daj znać czy smakuja , pozdrawiam.
Usuń