piątek, 16 stycznia 2015

Sorbet truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone

Uwielbiam połączenie bitej śmietany i serka mascarpone.Często wykorzystuję taki zestaw do przekładania biszkoptu kakaowego.Dzisiaj jednak nie miałam czasu na pieczenie, koleżanka była już w drodze i trzeba było szybko działać.Tak więc zamiast ciasta powstał szybki smaczny deserek.



Składniki :

500 g śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

500 g mrożonych truskawek
sok z 1 mandarynki
2 łyżki cukru pudru
rodzynki i orzechy do dekoracji
kilka biszkoptów


Przygotowanie:

Truskawki wyjęłam z zamrażarki. Były całe oszronione. Przełożyłam je do miksera dodałam 2  łyżki cukru pudru, sok z mandarynki i rozdrobniłam. Zmiksowane w ten sposób owoce miały konsystencję sorbetu.
Ulokowałam go w lodowce i zajęłam się przygotowaniem śmietany.


Połączyłam schłodzoną śmietanę z serkiem i cukrem pudrem i ubiłam mikserem na sztywno.Do pucharków na dno wyłożyłam zmiksowane truskawki a na nie śmietanę.Udekorowałam rodzynkami i orzechami włoskimi.Desery ustawiłam w lodówce uprzednio każdy z osobna przykrywając folia aluminiową ...śmietana bardzo szybko łapie zapachy z lodówki.


                                                                           Podałam z biszkoptami. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, pyszny musiał być :) Taki już letni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki mrożone ,zatem można zrobić o każdej porze roku. Pozdrawiam.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...