Składniki:
1 dynia hokaido (1,2 kg)
200 g sera gorgonzola
200 ml śmietany 36%
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól morska i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
150 g bekonu w cienkich plasterkach
1 łyżka klarowanego masła
;istki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić oliwą, posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po wyjęciu przestudzić, obrać ze skóry, choć niekoniecznie, bo ta z dyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do masy dyniowej dodać jajka, pokruszony ser śmietanę, gałkę , zmielone goźdzki i pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli, pamiętając, że dodany ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych masłem, pozostawiajac 2 cm z góry puste. Do blaszki do pieczenia o rantach minimum 10 cm wlać do połowy wody i umiescić w nim nasze naczynka z puree. Zapiekać w temp 180 C przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia