Składniki:
1,2 kg karczku wieprzowego b/k
5 dużych ziemniaków
250 g mimi marchewek
3 czerwone papryki
3 czerwone cebule
6 twardych jabłek
1 cytryna
suszony tymianek
suszona bazylia
Marynata :
1/2 główki czosnku
1/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
czerwona papryka w proszku
ziele angielskie
liść laurowy
goździki
Sposób przygotowania:
Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso i odstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny i wszystko posypałam solą, tymiankiem i bazylią
Tak przygotowane danie piekłam jeszcze 30 minut. Podałam zaraz po przygotowaniu, uprzednio krojac mięso na porcje. Smacznego!
Ale kolorowy obiad, można jeść oczami.
OdpowiedzUsuń