Składniki na ciasto 10 porcji:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej przegotowanej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Dodatkowo:
200 g cebuli czerwonej
200 g cebuli białej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżki octu jabłkowego
20 czarnych oliwek bez pestek
1 puszka filecików anchois 225 g
listki pietruszki i rukoli do dekoracji
listki pietruszki i rukoli do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, Wymieszać przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W misce wymieszać mąkę, drobno posiekany rozmaryn, olej, jajko i wlać mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut).
W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Umieścić ją na rozgrzanej patelni z oliwą, dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony na wyrośnięcie. W środku każdego prostokata około 1,5 cm od każdego brzegu, wyciać drugi. Na środku każdego ułożyć uduszoną cebulkę, fileciki anchois, odsaczone z zalewy i pokrojone oliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie z termoobiegiem) i piec bułeczki przez około 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podawać z pietruszką i rukola bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Wyglądają;) .Tyle, że farsz nie do końca dla mnie. Ale od czego kuchenna fantazja:)? Tym bardziej, że uwielbiam drożdżowe wypieki:).
OdpowiedzUsuńFarsz można faktycznie dowolnie modyfikować, a ten mi akurat bardzo pasuje. Pozdrawiam.
Usuń