Składniki:
1 kg brukselki
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
kilka listków bazylii
kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 -30 minut . Orzechy zmielić w młynku. Na patelni rozgrzać masło i dorzucić zmielone orzechy. Lekko podprażyć. Brukselkę odsaczyć z wody i posypać orzechowa panierką.
Podawać z pomidorkami i listkami bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia