Składniki na biszkopt:
600 g suchego maku
200 g orzechów włoskich
200 g cukru
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
250 g miękkiego masła
2 żółtka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
30 g likieru pomarańczowego
120 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
Poncz:
20 g likieru pomarańczowego
sok z połowy pomarańczy
100 g przegotowanej letniej wody
Dekoracja:
wiórki kokosowe
rodzynki
kakao
skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.
Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu.
Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego!
świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń