W sumie to się nawet zastanawiałam czy nie nazwać jej sałatką, bo w końcu buraczki trzeba wpierw ugotować, więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią.
Składniki:
1 kg długich buraków
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyzeczka octu winnego czerwonego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru...wg gustu, ja lubię
Sposób przygotowania:
Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie buraki odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, olej, sól i pieprz oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum 15-20 minut, aż smaki się połączą.
Podawać do dań mięsnych, rybnych oraz jarskich...Smacznego!
Było pysznie:)
OdpowiedzUsuńDzieki za fajny przepis robie podobny ale pani tak apetycznie wyglada mniam mniamIrena
OdpowiedzUsuńbardzo szybko się robi. Pycha.Polecam. ET
OdpowiedzUsuń