niedziela, 17 sierpnia 2014

Surówka z czerwonych buraczków do obiadu

W sumie to się nawet zastanawiałam czy nie nazwać jej sałatką, bo w końcu buraczki trzeba wpierw ugotować, więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią.


Składniki:

1 kg długich buraków
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyzeczka octu winnego czerwonego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru...wg gustu, ja lubię


Sposób przygotowania:

Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie buraki odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, olej, sól i pieprz oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum 15-20 minut, aż smaki się połączą.


Podawać do dań mięsnych, rybnych oraz jarskich...Smacznego!

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...