poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sałatka ziemniaczana z szynką i żółtym serem

Sałatka jak widać po zdjęciu nr 2, była robiona, gdy kwitły piwonie, a ziemniaczki miały wielkość małych śliwek. Wszystko jednak czego do niej użyłam jest dostępne i obecnie, choć wiadomo, że ziemniaki zdążyły podrosnąć. Takie jest niestety to nasze życie, że wszystko przemija. Kwiaty przekwitają, ludzie umierają, a rosliny rosną i są zbierane w swoim najlepszym okresie. 


Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
100 g gotowanej wędzonej szynki
100 g  ulubionego sera żółtego 
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
kilka listków świeżej bazylli, mięty i oregano

Dresing:

1 płaska łyżeczka miodu naturalnego
2 łyżki octu winnego
1 łyzeczka soku z  cytryny
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilka płatków chili
kilka drobno pokrojonych listków mięty


Sposób przygotowania:

Ugotowane i przstudzone ziemniaki, jeśli są małe pozostawić w całości, w przeciwnym przypadku pokroić w ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać do nich pokrojone w paseczki ser i szynkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę.


Odstawić na około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się połaczyły i mozna podawać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...