Składniki na 3 osoby:
2 małe cukinie
1 łyżka masła
1 duży ząbek czosnku
szczypta tymianku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
6 cienkich plastrów surowego boczku
ulubione przyprawy ( u mnie tradycja: słodka papryka, majeranek, sól i pieprz)
ugotowane ziemniaki
1 łyżka oleju
ogórki małosolne
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około 20-25 minut, lekko podlać wodą.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum ogórkiem...Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia