środa, 20 sierpnia 2014

Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny

Uwielbiam wszelkiego rodzaju galarety i robię je przynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych... galaretka z kurczaka, goloneczka w galarecieskrzydełka w galarecie mój faworyt, zatem polecam.


Składniki:

4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg)
antrykot wołowy ( 0,5 kg)
1 duża cebula
2 marchewki
1/2 średniego selera
1 nieduz pietruszka
3-4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 zabki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyzeczka majeranku


Sposób przygotowania:

Nóżki wieprzowe opalamy nad gazem, aby pozbyć się ewentualnej włosiny, myjemy, wstawiamy na mały ogień  do  ok 3 l garnka, . Zalewamy  zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy antrykot, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu  do miękkości mięsa około 2, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić je za pomocą noża na drobne kawałeczki i umieścić w misce lub słoikach, dodać pokrojona marchewkę. Zalać wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny. 


Ja gdy mam taką ilość jak ta podana, zawsze robię dwa, trzy słoiczki, gdyz galareta, która jest w taalerzu po kilku dniach już tak nie smakuje, jak właśnie ta, zamknięta w weku.


Polecam przepis i życzę smacznego.

3 komentarze:

  1. Moja babcia robi prawie identyczną, uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam bo moja druga polowka zlamala zebro :) ma sie dzieku temu szybciej zrastac, moze pomoze, na pewno nie zaszkodzi. Bardzo pracochlonne danie :) mam nadzieje ze bedzie smakowac mojemu ozdrowiencowi

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...