Pierogi z fetą i szpinakiem, to dla mnie klasyk jak ruskie czy z mięsem i choć z uwagi na składniki goszczą one u nas rzadziej niż te wymienione we wstępie, ja i Mama bardzo je lubimy. Polecam zwłaszcza te z świeżego szpinaku, bo są zwyczajnie lepsze od tych zrobionych z mrożonych zapasów.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka masła
goraca woda
Składniki na farsz:
0,5 kg świeżych liści szpinaku
1 opakowanie sera feta 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pieprz, sól do smaku
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
kilka kawałków fety
szczypiorek
świeże listki szpinaku
skwareczki z boczku
Sposób przygotowania:
Na patelnie wrzucić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać umyte, pokrojone liście szpinaku bez łodyżek i chwilę poddusić. Dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem ewentualnie solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
.
W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami sera feta, szczypiorkiem i listkami szpinaku. Smacznego !
Świetne pierożki, idealny farsz - z wielkim apetytem bym się nimi delektowała :))
OdpowiedzUsuń