Składniki:
200 g kurek
1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g
100 g serka mascarpone
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
100 g ostrego sera żółtego
1 jajko
1 zółtko
szczypiorek
listki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać 10-15 minut, aż lekko się rozmrozi, rozwinąć i przekroić na 8 prostokatnych części. Każdy kawałek naciąć centymetr od brzegu, tworząc w nim kolejny prostokąt. Tak przygotowane ciasto przenieść z papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty.
W miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na masie ułożyć uduszone kurki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. Wyjać, lekko przestudzić. posypać liskami pietruszki i podawać... Smacznego.
Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńZatem polecam i pozdrawiam.
UsuńChciałabym zrobić tartę z kurkami. Nie rozumiem jednak, jak mam naciąć prostokąty ciasta francuskiego. Czy mam przejechać nożem 1 cm wzdłuż brzegu, czy naciąć narożniki?
OdpowiedzUsuńProszę, jeśli to możliwe o doszczegółowienie tej czynności. Nie mam zbyt dużego doświadczenia kulinarnego, ale Twoja tarta zainspirowała mnie.
Pozdrawiam,
Iza