wtorek, 5 sierpnia 2014

Torcik andrutowy z jagodami

Taki deser, to kwestia 30 minut. Pyszny zwłaszcza następnego dnia, gdy andruty staną się wilgotne od masy i powideł. Polecam zwłaszcza teraz, gdy są upały, bo do jego przygotowania nie potrzeba piekarnika. Dekoracja z floksów jest jadalna.


Składniki:

1 opakowanie okrągłych suchych wafli
150 g miękkiego masła
2 żółtka
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
powidła jagodowe

*
świeże jagody
kwiatki floksów ( są jadalne)
listki melisy
culier puder
czekolada w proszku


Sposób wykonania:

Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli.


Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę. 


Torcik obsypać przez sitko czekoladą w proszku, i cukrem pudrem. Udekorować świeżymi jagodami i listkami melisy...



Można podawać... Smacznego.

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...