piątek, 29 sierpnia 2014

Naleśniki z białym serem i rodzynkami

Tradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam.



Ciasto na naleśniki- składniki:

200 g mąki pszennej
2 jajka
150 ml mleka
100 ml gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia


Masa do  naleśników:
                                                            
500 g białego sera półtłustego
1 zółtko
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek

Dodatkowo:

2 łyżki masła
cukier puder
kilkanaście listków melisy lub mięty
truskawki


Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju.

Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle.


Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie naleśniczki, bo w prostocie tkwi ich sukces.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, tradycyjna sprawdzona receptura, nigdy nie jest zła

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...