Ciasto na naleśniki- składniki:
200 g mąki pszennej
2 jajka
150 ml mleka
100 ml gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
200 g mąki pszennej
2 jajka
150 ml mleka
100 ml gazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Masa do naleśników:
500 g białego sera półtłustego
1 zółtko
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek
Dodatkowo:
2 łyżki masła
cukier puder
kilkanaście listków melisy lub mięty
truskawki
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle.
Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego.
Uwielbiam takie naleśniczki, bo w prostocie tkwi ich sukces.
OdpowiedzUsuńTo prawda, tradycyjna sprawdzona receptura, nigdy nie jest zła
Usuń