To ciacho z kategorii tych, co wygląda równie dobrze jak smakuje. Osobiście je uwielbiam, choć Mama twierdzi, że warstwa ciasta, mogłaby być zdecydowanie grubsza. To jednak kwestia gustu, no i oczywiście odpowiednio wysokiego naczynia, którego ja póki co nie posiadam, poza tortownicą oczywiście. Polecam, bo jabłka należy jeść, skoro nie ma ich gdzie eksportować.
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszemmej
100 g zmielonych migdałów
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
120 g masła
4 łyżki cuku pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
400 ml mleka
4 zółtka
4 łyżki mąki
3 starte jabłka
6 łyżek cukru
szczypta cynamonu
1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
10 średnich twardych jabłek
cukier puder
cynamon
płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i śmietanę. Migdały zmielić połączyć z maką i proszkiem i wsypać do jajek. Zagmieść ciasto w kulę i umieśćić w lodówce na 2-3 godziny.
W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte jabłka. Ponownie wymieszać. Foremkę do tarty wykleić ciastem i podpiez w piekarniku nastawionym na 160 stopni 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i na wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut. Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z cynamonem...Można podawać. Smacznego.
Wygląda zachwycająco z tymi jabłkowymi różami... Zdecydowanie robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam ponownie.
Usuń