Składniki:
1 kg żeberek wołowych
0,5 kg cebuli
0,5 l piwa jasnego
1 czubata łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso na rumiano.
W miedzyczasie w garnku zagotować 0,5 l wody, wrzucić przyprawy , podsmażone mięso, dolać piwo i miód.
Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze podduszać na małym ogniu przez 30 minut. Cebula ma się prawie rozpadać, tworząc zawiesisty sos.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja najbardziej lubię z jasnym pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia