Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką
Placki po węgiersku
Placki ziemniaczano- pieczarkowe
Tradycyjne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane inaczej
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem
Składniki na placki:
0,7 kg ziemniaków
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
2 garście liści boćwiny
3 jajka
sól i pieprz
Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanym jajkiem, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
Jajka pojedyńczo wbić do małych foliowych woreczków, doprawić solą i pieprzem. Zawiązać starannie woreczki i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Gotować około 3-4 minut.
W międzyczasie liście umytej boćwiny przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać.
Na talerze wyłożyć po dwa placki, na wierzchu ułożyć liście boćwiny i po 1 jajku. Smacznego.
INTERESUJACE POŁĄCZENIE
OdpowiedzUsuńLubię ekserymentować
Usuń