Składniki:
1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki suszonego majeranku
3 łyżki suszonego lubczyku
3 łyżki suszonego oregano
3 łyżki suszonego oregano
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 /2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 90 minut. Zawsze przyjmuję przy pieczeniu mięsa zasadę ...1kg na 1 godzinę. Pozostawić w rękawie do ostygnięcia, a potem kroić i podawać. Smacznego.
Czy mozna upiec mięso w naczyniu z przykrywką? Nie używam rekawa bo jest na raz. Czy mięso nie będzie wysuszone?
OdpowiedzUsuń