niedziela, 7 września 2014

Schab pieczony w ziołach

Niedziela, więc czas  na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę.


Składniki:

1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego
3/4  łyżeczki soli
3 łyżki suszonego majeranku
3 łyżki suszonego lubczyku
3 łyżki suszonego oregano
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 /2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 90 minut. Zawsze przyjmuję przy pieczeniu mięsa zasadę ...1kg na 1 godzinę. Pozostawić w rękawie do ostygnięcia, a potem kroić i podawać. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Czy mozna upiec mięso w naczyniu z przykrywką? Nie używam rekawa bo jest na raz. Czy mięso nie będzie wysuszone?

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...