Kolejny przepis pamiętający czasy, kiedy kwitły piwonie. Mam ich jeszcze kilka, ale chyba poczekają do przyszłego roku, bo są strikte związane z wiosną, ten akurat nie, więc publikacja właśnie dzisiaj nie robi mu żadnej różnicy. Zapraszam na pyszne czekoladowe naleśniki.
Ciasto :
200 g mąki pszennej
2 żółtka
100 ml kwaśnej śmietany
gazowana woda mineralna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g mąki pszennej
2 żółtka
100 ml kwaśnej śmietany
gazowana woda mineralna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki czekolady w proszku
olej do smażenia
Farsz:
300 g mascarpone
2 łyżki jogurtu greckiego
1 żółtko
50g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
listki miety
starta czekolada
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie powinny być zrumienione, aby łatwo mozna je było zwinąć. Odsączyć na papierowych ręcznikach nadmiar oleju.
Orzechy zmielić w blenderze na maczkę, przełożyć do miski. Dodac mascarpone, jogurt, żółtko, cukier puder i aromat, dokładnie wymieszać. Nakladać na upieczone placki i zawijać. Można podsmażyć na masełku, lecz ja lubię takie świeże, a podsmażam następnego dnia, o ile oczywiście jest co.
Przed podaniem posypać startą czekoladą i udekorować listkami miety, podawać.
Smacznego
Kocham naleśniki, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ja też bardzo lubię.
UsuńCo za cudne naleśniki ,jakie apetyczne .
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale ,można się zachwycić .Pyszności
Pozdrawiam
Dziękuję za tak miłe słowa, ale chyba sobie na nie nie zasłużyłam.
UsuńRozpustne naleśniki, porywam jednego :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńProszę się częstować.
Usuń